グローバル観光学科ブログ RSS

2019/10/23 10:10:00 ツアーコンダクター研修 in 香港

• Categoryお知らせ
  • Posted byStudent Reporter
みなさん、こんにちは。グローバル観光学科二年次生の佐野香織です。今回は、夏季休暇中に行われた「ツアーコンダクター資格取得研修」について報告をしたいと思います。この研修では、「総合旅程管理主任者」の資格取得を目指し、5日間の国内事前研修と、3日間香港での海外実地研修を通して、実際にツアーコンダクターとしての業務を体験しました。基本的には旅行業界で働いている方が受講・資格取得をするものですが、今回は在学中ながら参加させていただきました。

5日間の国内事前研修では、業法・約款、国内実務、海外実務、添乗英語等、添乗の基礎を座学で学びました。そして、3日間にわたる香港での海外実地研修では、近畿日本ツーリストで、実際にツアーコンダクターとしてご活躍されている岡本真実様、現役社員の松下智紀様のご指導のもと、添乗員業務を体験しました。空港や飛行機内での案内や、バス車内でのアナウンス、夕食説明、ホテルのチェックイン等、多岐にわたる業務を学生それぞれが分担し、遂行しました。ツアーに関連する一連の業務の中で、各役割の注意点やチェックすべきポイントを、プロの目線でアドバイスしていただきました。私は夕食、バス車内でのアナウンス、降機から到着ロビーまでの案内を担当しました。どのようにしたらお客様一人一人の心に響くか、分かりやすく正確な情報を伝えられるかをよく考えて取り組みました。

この研修を通して、実務の大変さ、やりがいを身に染みて感じ、旅行業界への関心がますます高まりました。また、異文化理解も深まり、幅広い視野で物事を見て考える力を養うことができたと思います。この経験を生かし、自分が将来就きたい道を引き続き模索していくとともに、今回の研修で感じた自分の得意な部分を伸ばし、不得意な部分を改善して更なるレベルアップを目指していきたいです。

Hello, I am Kaori Sano, a second-year student in the Department of Global Tourism Studies. I am going to report on a training program for qualification of itinerary control manager implemented during summer vacation. In this training program, I got an opportunity to experience duties as a tour conductor through five days of pre-training in Japan and three days of on-the-job training in Hong Kong.

Over the five days of pre-training, I took a lecture of the travel agent contracts, practical work, hospitality English, and the basics of career as a tour conductor. After that, I went to Hong Kong to experience duties as a tour conductor under the direction of Ms. Mami Okamoto who are active as a professional tour conductor and Mr. Tomoki Matsushita, a company member at Kinki Nippon Tourist. Each student played a role of various tasks, such as giving a guide in the airport or on the plane, announcing in the bus, checking in and out and so on.
  • 学生添乗員 集合写真
  • 香港の夜景