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2019/06/11 08:20:00 教員紹介:野﨑俊一先生

  • Category教員紹介
  • Posted byStudent Reporter
みなさん、こんにちは!
グローバル観光学科2年次生の佐野香織です。
夏のような暑さが続いていますが、そろそろ梅雨入りの時期ですね。

今回、私は野﨑先生について紹介していきたいと思います。

① ご出身はどちらですか?
福岡市です。

② 先生のご専門は何ですか?
経営戦略、事業立案、観光産業を含めたサービスイノベーションです。

③ 学生のうちにしておいた方が良いことは何ですか?
自分の関心がある分野の基礎的理論本を読むこと。自分が信頼できる仲間をひとりでも造ること。多くの失敗から学ぶという志を持つことです。

④ 最後に、学生に贈りたい言葉を教えてください!
「鶏口となるも牛後となるなかれ」


Hello everyone! I am Kaori Sano, a second-year student at the Department of Global Tourism Studies. Although it feels like summer already, the rainy season is almost here. Today, I am going to introduce Professor Shunichi Nozaki.

① Where are you from in Japan?
I am from Fukuoka city.

② What is your academic discipline?
My academic discipline is service innovation including management strategy, business planning and tourism industry.

③ What do you think are the important things students should do in college?
It is important for students to read basic books about a field that you are interested in, make a reliable friend, and learn from a lot of mistakes and failures.

④ Could you tell us your favorite phrase?
“Better be the head of a dog than the tail of a lion.”


  • 野﨑俊一先生

2019/06/10 15:10:00 あわら温泉研修について Freshman Orientation in Awara Onsen

  • Categoryお知らせ
  • Posted byStudent Reporter
こんにちは!国際貢献学部グローバル観光学科1年次生の石橋尚子と下川紗良です。6月1日~2日に1泊2日でグローバル観光学科の1年次生は福井県のあわら温泉に研修へ行ってきましたので、レポートします。

1日目は到着後、各班に別れて現地調査を行いました。普段見ることができないような旅館の内側を見学し、観光案内所では近年の外国人観光客の増加について聞く等、班ごとに様々な場所でお話を伺いました。旅館の周りは一面、田んぼが広がっており、夕日が差す風景はとても幻想的でした。夕食後は4月に行った伏見稲荷大社でのフィールドワークについて、各班でまとめたものをあわら市長の前で発表しました。どの班も、ユニークなクイズや面白い動画を取り入れるなど、工夫をこらしていました。発表後は温泉に入ったり、街中を散策したりして、各自楽しい時間を過ごしました。

2日目は朝から東尋坊へ行きました。東尋坊は福井県の有名な観光地で、国の天然記念物になっている崖です。押し寄せる波は迫力がありました。そして、次に芝政ワールドへ移動して、昼食のバーベキューとアトラクションを楽しみました。芝政ワールドは芝生を育てて販売している会社が運営する日本海に面したテーマパークです。大きなプールがあり、夏になると多くの子供連れの家族が訪れるそうです。昼食のバーベキュー後は、あわら市観光協会の会長が来て下さり、前日の現地調査から分かった問題点や良かった点を発表しました。課題も多く残りましたが、2日間無事に学外研修を終えることが出来、良い経験になりました。先生方、サポートについてくださった2年次生の先輩方、そしてあわら市。ありがとうございました!

From June 1st to the 2nd, the first-year students of Global Tourism Studies Department went to Awara Onsen in Fukui prefecture. On the first day, we parted into some groups and did a field survey after we arrived. We visited inside the hotel which we can’t see usually and heard about the rise of foreigners at a tourist information center. We heard a lot of stories for each group. Also, there were many rice fields around the hotels. The scenery with the sunset was so dramatic. After we ate dinner, each group made a presentation in front of the Mayor of Awara City about the result of the field work research we conducted at Fushimi Inari Taisya in April. Every group made an appealing presentation by making unique quizzes or interesting videos. After that, some students went to hot springs, other people went for a walk in town. We all had a fun time.

On the next day, we visited Toujinbou. Toujinbou is a famous cliff registered as a national natural monument in Fukui. It faces the Sea of Japan, and the surging waves were powerful. After Toujinbou, we then enjoyed attractions and BBQ at an amusement park called Sibamasa World. Sibamasa World is run by a company which grows and sells turf. As it has big swimming pools, many families with children come to the place in summer. After the barbecue lunch, the Head of the Awara City Tourism Association came to listen to the result of our fieldwork in Awara. We presented both good and bad points about tourism in Awara. There were some points to improve for the future, but we finished our two-day program safely. It was a good experience for us. Thank you, teachers and second-grade students, for supporting us, and last but not least much gratitude goes to Awara city!

  • 宿泊先の芦原温泉みのや泰平閣
  • 1日目夕食後に行なわれたプレゼン発表会場風景
  • 東尋坊

2019/06/09 00:00:00 教員紹介:村山弘太郎先生

  • Category教員紹介
  • Posted byStudent Reporter
こんにちは、グローバル観光学科2年次生の関戸友香です。今回はグローバル観光学科に所属されている村山弘太郎先生にお話を伺いました。


1.専門

日本史、特に江戸時代


2.学生のうちにしておいたほうがいいこと

日本のいろいろなところに旅行してたくさん日本を見てまわる


3.好きな食べ物

食べ物は特にないけれど、ビール


4.好きな言葉

「ご縁」(画像は草書)


5.出身地

京都市内

このようにお答えいただきました。2の学生のうちにしておいたほうがいいことについては、外国語大学の学生は日本よりも海外旅行に目を向けがちですが、海外よりも先に日本をより知らなければならないと思いました。また、4の好きな言葉については、「ご縁」はとても京都らしく、地域や老舗、お祭りなどのつながりはこの「ご縁」というものが中心になっているのではないかと考えました。これから村山先生に伺ったお話を忘れずに今後の学生生活を送っていきたいです。


Hello,I am Tomoka SEKIDO, a sophomore in Global Tourism Studies Department. Today,I interviewed with Prof. Kotaro Murayama from our department.



1. Major field of concentration

Japanese history, especially Edo period



2. The thing students should do during college years

Travel around Japan and look around a lot of places in Japan



3. Favorite food

He has no special food preference, but likes beer.



4. Favorite word

"Goenn," or relation or connection (There is no adequate English word for “goenn”)



5. Hometown

Kyoto city


I was able to get these answers. About the things students should do, Gaidai students tend to look toward foreign countries. However, as Prof. Murayama says, I think we should look toward Japan before foreign countries. Also, about his favorite word, the word “goenn”seems very Kyoto-like, and I think the idea of "goenn" is very important in the community of Kyoto with old stores and festivals. I would like to spend my student life remembering what Prof. Murayama told me through this interview.
  • 村山弘太郎先生

2019/05/30 17:40:00 授業風景:Community Engagement Workshop II(越前)

  • Categoryお知らせ
  • Posted by
こんにちは。グローバル観光学科教員の南です。

国際貢献学部では、学部カリキュラムの中心を担う「Community Engagement(コミュニティエンゲージメント)」というプログラムがあり、2年次生の秋学期から、学生たちは国内外のコミュニティ(地域社会)を活動の場に5週間学びます。

その準備をするための授業として、コミュニティ・エンゲージメント・ワークショップ(CEW)という授業があり、グローバル観光学科2年次生対象のCEW IIは7つのクラスに分かれ、ベトナム、グアム、オーストラリア、マレーシア、京都、城崎、長野、越前、京丹後での活動の準備をおこなっています。

私が担当する5月28日(火)のCEW IIの授業では、越前から若手農業士の井上高宏さんをお招きしました。今週末、井上さんの田んぼで開催する「Organic米の田植え体験in古熊谷」に向け、彼がなぜ農業をはじめたのか、日本の農業問題、無農薬米作りにともなう1年のハードな作業、その苦労にみあう秋の収穫の喜び、そして古熊谷の里山をとりまくさまざまな動きをわかりやすく話してもらいました。

先週までの授業で、熊谷でのフィールドミュージアム活動の構想や中山間地の農業の課題などの基礎知識を話していたこともあって、学生諸君は大変熱心に聞いてくれました。質問も大変面白くあっという間の100分。井上さんにも大変喜んでいただきました。さあ、いよいよ本番です。

さて、井上さんから学生諸君への質問。「皆さん方の勉強や活動がどのように国際貢献に結びつくのでしょうか?」とのこと。痛。

Hello everyone! My name is Hiroshi Minami. I am a faculty member at the Department of Global Tourism Studies.

As you know, the Faculty of Global Engagement has off-campus programs called "Community Engagement" programs for which all 2nd-year students spend their 5 weeks in overseas or domestic destination communities (Vietnam, Guam, Australia, Malaysia, Kyoto, Kinosaki, Nagano, Echizen, and Kyo-tango).

Our 2nd-year GT students have been preparing themselves for their community engagement programs in a class called "Community Engagement Workshop II." I am in charge of the Echizen CE program, and last Tuesday(May 28th), my class had a young agricultural professional as guest speaker from Echizen-cho, Fukui Prefecture. His name is Takahiro Inoue, and he is going to host an organic rice planting event in Echizen this weekend. He talked to our students about why he stepped in the field of agriculture, agricultural issues found in Japan, the seasonal schedule of growing organic rice, and the joy of the autumn harvest and so on.

As I lectured the related themes in the previous week, students were very attentive to Inoue-san's talk. After all the stimulating contents of the 100-minute class time, Inoue-san asked the students, "How does your field study lead to international contribution or global engagement? That's a good question, indeed!
  • CEW II 授業の様子
  • 学生たちに話す農業士の井上高宏さん
  • Organic米の田植え体験in古熊谷

2019/05/21 11:10:00 Global Touism Studies Meetup with Centennial College from Canada

  • Categoryイベント
  • Posted byKUFS CEP Programs
KUFS GT and GS students hosted a group of tourism studies students from Canada on Wednesday, May 15th. The group was from the School of Hospitality, Tourism and Culinary Arts of Centennial College in Toronto, Canada. The visiting students were winners of a tourism design contest sponsored by an Ontario DMO called Destination Ontario. They are looking to study the habits of Chinese outbound tourism in order to better prepare and facilitate the growing number of tourists from China traveling to Canada each year.



Several students from the global tourism department and one student from the Global students department participated in the meet-up, which included short presentations and group discussions. Several students were able to make connections and made new friends.

Visiting from Centennial College was Professor Michael Burtuzzi, who is a specialist in Chinese tourism with a background in destination marketing and development. There were also students from the school of business as well, looking to make connections between departments.

The session was hosted by KUFS Professor Eric Hawkinson (http://erichawkinson.com) and second year student Ayumi Uratani. Professor Hawkinson gave a lecture and demonstrations on his immersive tourism designs. Some students got to try his virtual and augmented reality tours.

先週水曜日、国際貢献学部のグローバルスタディーズ、グローバル観光両学科の学生たちは、京都を訪れていたカナダのトロントにあるセンテニアル・カレッジの観光専攻の学生たちと本学で意見交換会をおこないました。センテニアル・カレッジの
学生たちは、今回、オンタリオ州で実施された観光デザインのコンテストで入賞し、カナダで増えつつある中国人観光客に備えるべく、日本における中国からのインバウンド観光を調査するために日本を訪れたそうです。

センテニアル・カレッジの引率教員はデスティネーション・マーケティングや開発をを専門として中国からの観光に詳しいMichael Burtuzzi教授で、学生たちのなかにはビジネスを勉強している学生もいました。

京都外大からはエリック・ハーキンソン教授やグローバル観光学科2年次生の浦谷歩さんが中心になって、この意見交換会を企画しました。参加者たちは、ハーキンソン先生がデザインされた拡張現実(AR)技術を活用したツアーも体験し、充実した時間を過ごしました。

  • Centennial College and KUFS Centennial College and KUFS
  • Student Photos Student Photos
  • Prof. Hawkinson's Virtual Tours Prof. Hawkinson's Virtual Tours

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